English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Written by Administrator Hits: 2571

Jabatan Pendidkan Jasmani Dan Kesihatan

Pengenalan

Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan adalah subjek yang perlu diikuti oleh semua guru pelatih di Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Tengku Ampuan Afzan sama ada dalam Kursus Diploma Perguruan Malaysia (KDPM), Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI), Kursus Dalam Cuti (KDC) , Latihan Perguruan Berasaskan Sekolah (LPBS) Program Persediaan Ijazah Sarjana Muda Perguruan, Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan, Program Ijazah Sarjana Muda Keguruan - OUM serta Program Guru Sekolah Rendah ( PGSR ). Kurikulum yang terdapat dalam subjek ini bertujuan melengkapkan guru pelatih dengan pengetahuan dan kemahiran terkini tentang proses pengajaran dan pembelajaran subjek ini sebagai bekalan mereka ketika berada di sekolah nanti. Di antara pengisian yang terdapat dalam subjek ini adalah pedagogi pendidikan jasmani dan kesihatan, kecergasan fizikal, program senaman, gaya hidup sihat, Anatomi & Fisiologi dan isu-isu berkaitan dengan pendidikan jasmani serta kesihatan. Guru pelatih didedahkan dengan pengetahuan secara teori dan amali menggunakan kemudahan multimedia dan ICT.

Terdapat 3 unit di jabatan ini iaitu

- Unit Pendidikan Jasmani,

- Unit Sains Sukan

- Unit Kecergasan.

Objektif

•  Melengkapkan diri guru pelatih dengan pengetahuan, kemahiran, dan nilai profesional

•  keguruan.

•  Membantu pihak pentadbir untuk mencapai visi dan misi IPTAA

•  Meningkatkan kesedaran guru pelatih untuk menguasaikemahiran pedagogi melalui

•  penggunaan internet dan multimedia sebagai sumber untuk melaksanakan pengajaran dan

•  pembelajaran PJK dalam usaha melahirkan guru PJK yang berketerampilan, kreatif dan

•  inovatif.

VISI

Menjadikan sebuah jabatan yang cemerlang dari segi Jasmani, Emosi, Rohani dan Intelek ( JERI ), di samping sentiasa melahirkan guru- guru pelatih yang cemerlang di dalam bidang kurikulum dan kokurikulum.

MISI

Melahirkan guru- guru pelatih yang berilmu, berpengetahuan serta dapat mengaplikasikannya.

Mencungkil bakat- bakat sedia ada guru pelatih serta memberi peluang untuk berkembang ke tahap yang lebih tinggi.

Memberi peluang kepada guru pelatih untuk memupuk kebolehan diri.

Memastikan peluang- peluang untuk belajar dengan penuh keselesaan dan keseronokan.

Wed
ahmadsalim . 23 April 2014
Seminar Penyelidikan Pendidikan IPG Zon Timur 2014 Pada 28 – 30 APRIL 2014 bertempat: INSTITUT LATIHAN KESEJAHTERAAN BANDAR, PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN, BERJAYA HILL BUKIT TINGGI, PAHANG DARUL MAKMUR. Boleh layari laman sesawang di http://iptaa.edu.my/seminar2014/. atau klik seminar zon timur di panel kiri laman ini.
Sat
ahmadsalim . 19 April 2014
Taklimat akan diadakan pada 22 April 2014 jam 2.30 petang bertempat di Bilik Mesyuarat Utama IPGKTAA. Semua Ketua Jabatan terlibat sila hadir.  Ketua Jabatan diminta mengarahkan pensyarah untuk mengisi Curriculum Vatea secara atas talian. Slik klik Curriculum Vitae atau CV di bahagian kanan laman ini. Surat taklimat boleh dimuat turun melalui laman ini. Sila klik Downloads - MQA - surat & utiliti.
Thu
ahmadsalim . 17 April 2014
Program Jalinan Mesra Peribuni 2014 akan diadakan pada 21-23 April (isnin-Rabu) bertempat di Sekolah Kebangsaan Sungai Kenang, Kuala Kangsar, Perak.
Wed
ahmadsalim . 16 April 2014
Kursus BIG DPLI KDC (Interim) Ambilan Dis 2012, akan diadakan pada 28-30 Mei 2014. Pelajar boleh memuat turun surat panggilan mulai 17 April 2014. Sila klik - Downloads - Portal KDC - BIG. Harap maklum.
Thu
ahmadsalim . 10 April 2014
Bahan-bahan CPD yang disertakan ini telah dimuat naik  ke laman web iptaa.edu.my. Bahan ini akan didownload oleh peserta untuk di bawa ke kursus mulai 8 April 2014. Sila klik Downloads - JSM - Bahan. Sebarang masalah sila hubungi Pn Norziana - Jabatan Sains Matematik.
Sun
ahmadsalim . 06 April 2014
Perhatian kepada semua pelajar KDPM KDC Ambilan November 2010, DPLI Interim Ambilan Disember 2012 dan j-QAF Ambilan Januari 2013 yang akan tamat pengajian pada Jun 2014. Semua pelajar yang terlibat dikehendaki mengisi permohonan dalam Job Malaysia dan memastikan nama mereka ada didalam portal Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP). Sekiranya selepas memohon didalam Job Malaysia tetapi nama masih tidak berada didalam senarai SPP, pelajar dikehendaki menghubungi sendiri pihak Job Malaysia dengan kadar segera.Sebarang pertanyaan sila hubungi JHEP .
landscapelandscapelandscapelandscapelandscapelandscape

Search in QRZ.COM

Created by PA4RM

Muatiara Kata

Other Articles

Your IP: 23.20.34.25
Server Time: 2014-04-24 10:57:38
Copyright © 2014 IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan. Template designed by olwebdesign.